Policyjny bagnety paradny

Moderator: toyotomi

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nazir
Moderator
Moderator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 5

Policyjny bagnety paradny

Post autor: Nazir »

Witam! Mam pytanie - z jakiego materiału były wykonywane rękojeści niemieckich policyjnych bagnetów paradnych?
Pozdrawiam Przemek
Awatar użytkownika
fjr2
Szeregowy
Szeregowy
Podziękowania: 1

Re: Policyjny bagnety paradny

Post autor: fjr2 »

Witam.Te które przewinęły mi się przez ręce to w większości mosiądz i jego stopy czyli szerokopojęte tzw. alpakowe plus aluminiowe i jego stopy.Jeżeli chodzi o stal i cynkal nie spotkałem się na przestrzeni 30lat chociaż stalowy potrafił być np. zatrzask w alpakowej rękojeści w wersji z ruchomym i obecnym zatrzaskiem ale mogę nie wiedzieć wszystkiego.Bagnety,nawet te paradne policyjne to nie mój główny kierunek chociaż "kilka" miałem.Rozumiem też że rozmawiamy o paradnym,czyli stylizowana głowa orła,upierzenie,jelec z liśćmi dębu,oznaczenia jednostki itd. Nie o KSach które też tak potrafią być nazywane
Awatar użytkownika
toyotomi
Moderator
Moderator
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy
Podziękowania: 6

Post autor: toyotomi »

Czołem.
Nazir pisze: 03 paź 2022, 17:41 z jakiego materiału były wykonywane rękojeści niemieckich policyjnych bagnetów paradnych?
Jeżeli pytasz o okładziny trzonu rękojeści - to zależało to od producenta, jak i standardu jakości takiego bagnetu.
Biorąc pod uwagę M 1930 - Polizei-Seitengewehr - czyli bagnet.
Najczęściej oferowano okładziny wykonane z bawolego rogu.
Przy - hirschfangerach, okładziny wykonywano z rogu jelenia - rzadziej - z rogu bawolego.
W obu przypadkach, spotkać możemy okładziny z czarnego ryflowanego drewna.

pzdr.
stani
Awatar użytkownika
Nazir
Moderator
Moderator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 5

Post autor: Nazir »

Dziękuję Kolegom za wyczerpująca odpowiedzi. Pytam ponieważ dawno temu nabyłem takowe bagnety i jeden był właśnie z mosiądzu a drugi aluminiowy i stąd było moje pytanie. Co do mosiądzu byłem przekonany że takowe były natomiast nie byłem pewien aluminiowych.
Pozdrawiam Przemek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Broń krótka”