Legion Condor - zarys historyczny, dyskusja

Odznaczenia za rany

Moderatorzy: Bati, nordland76

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Granat
Kapral
Kapral
Podziękowania: 0

Legion Condor - zarys historyczny, dyskusja

Post autor: Granat »

Odznaka za Rany podczas wojny domowej w Hiszpanii to tzw. Legion Condor.
Czy odznaka ta była przyznawana tylko niemieckim ochotnikom podczas wojny domowej w Hiszpanii? Podobno według wikipedii wydano ich łącznie 182 czarne i srebrne odznaki.
Czy ten sam model odznaki był przyznawana podczas Kampanii Wrześniowej 1939 ? Gdzieś czytałem, że ten model był przyznawany za wojnę domową w Hiszpanii oraz Kampanie Wrześniową. Czyli w latach 1936-1939. Jeśli coś pomyślałem to proszę o poprawienie.
Czy ktoś wie do kiedy był przyznawany taki model odznaki? Czy było kilka wzorów?
Zapraszam do dyskusji.
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant
Podziękowania: 15

Re: Legion Condor - zarys historyczny, dyskusja

Post autor: Bati »

W dużym skrócie wygląda to tak.
VWA LC została ustanowiona 22.05.1939 roku. Odnaczenie w tej wersji było przyznawane do połowy 1940 roku.
Awatar użytkownika
nordland76
Moderator
Moderator
Plutonowy
Plutonowy
Podziękowania: 1

Post autor: nordland76 »

IMO jest to pierwszy model odznaki za rany a nie żadny LC.Nadawany do czerwca 1940 roku za wszystkie kampanie do tego czasu,także za wojnę w Hiszpanii.
Data ustanowienia a data otrzymania odznaki to też kwestia dyskusyjna-mam taką własną teorię że te za Hiszpanię mogły być jeszcze w wersji bez swastyki a te ze swastyką pojawiły się dopiero po ustanowieniu jej 01.09.1939.Z tych 182 sztuk była tylko 1 srebrna i nie nadano ani jednej odznaki w klasie złotej.
Na zdjęciu cały secik wczesnych za rany wraz z ażurową i tzw wersją przejściową pomiędzy modelem wczesnym a póznym :D
Pozdrawiam
N.
Zawartość dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników forum.
Awatar użytkownika
Granat
Kapral
Kapral
Podziękowania: 0

Post autor: Granat »

Dziękuję za foto, takiej ażurowej jeszcze nie widziałem.
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant

Jakiś czas temu u Giela można było nabyć komplecik ażurowych VWA pierszego wzoru produkcji Otto Schickle za jedyne 1000 euro. A i tak zbyt długo nie powisiał na stronie.
Awatar użytkownika
nordland76
Moderator
Moderator
Plutonowy
Plutonowy
Podziękowania: 1

Post autor: nordland76 »

Masz jakieś zdjęcie?Bo szczerze powiedziawszy nigdy nie widziałem innego wariantu ażurowych pierwszego wzoru.Schickle też z tego co wiem takich nie robił.Imperialne ażurowe tak ,ale nie te z wiatrakiem.
Pozdrawiam
N.
Awatar użytkownika
Bati
Administrator
Administrator
Sierżant
Sierżant

Niestety zdjęć nie posiadam. Napisałem Schickle, jednak z tego co pamiętam to w opisie było użyte sformułowanie "Schickle desighn", więc niekoniecznie musi to być powyższy wytwórca. Zestaw utkwił mi w pamięci, bo nigdy wcześniej ani później nie widziałem takiego zestawu. Próbowałem odszukać fotek na stronie sklepu Giela. Jednak już ich nie ma. Odznaczenia były dostępne na stronie chyba jakie dwa lata temu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Verwundetenabzeichen”