Mam nadzieję że niektórych zainteresuje takie miejsce jak Poznań

Poniżej zamieszczam szkic ufortyfikowanego Poznania.
Moderator: BrunoWelt
Dziękuję! To dopiero początek bo jest jeszcze wiele ciekawych miejsc w Poznaniu
Kleinepanzerfaust pisze: ↑28 gru 2022, 14:37 Witam .
Ja w Poznaniu byłem tylko raz , niestety nie aby pozwiedzać . Ale "znam" troszkę Poznań, dzięki genialnej serii " Festung Posen" , wydawnictwa Pomost. Polecam tą serię wszystkim zainteresowanym. Również inne pozycje są godne uwagi. Ostatnio wydana została " Bitwa Narodów Szczecin 1945 , i tutaj się troszeczkę pochwalę bo autorem jest mój kolega z pracy.![]()
http://wydawnictwo-pomost.pl/
Pozdrawiam
Książki fajna sprawa wiele się można dowiedzieć ale nigdy nie zastąpią "zobaczenia" historii a w niektórych wypadkach to co z niej zostało na żywo. Przyjedź i wejdź do fortu VII a przy przewodniku który opowiada co tu ludzie przechodzili można niemal poczuć cierpienie jakie doznawali ludzie w tych murach. Tak jest w wielu miejscach w których przedmioty, budynki, okopy, leje po bombach mówią więcej niż tysiąc słów wypowiedzianych czy zapisanych.
Dziękuję za miłe słowa! Odkąd przeprowadziłem się do poznania starałem się go zwiedzać na własną rękę i za dużo o nim nie wiedziałem - jeszcze nie było tyle literatury a i obiekty były albo zaniedbane albo przekształcone na magazyny lub tak jak fort VI był pod nadzorem wojskowym, teraz jest łatwiej zwiedzaćGranat pisze: ↑29 gru 2022, 21:21 Niestety tylko raz w życiu przejeżdżałem przez Poznań. Bardzo dziękuję z zamieszczenie opisów i zdjęć na pewno kosztowało cię to chwilę pracy. Patrząc po zdjęciach i mapach aż ciężko sobie wyobrazić jakie środki i zasoby ludzkie na ówczesne czasy musiały zostać przeznaczone na cel wybudowania takich fortyfikacji.