Witam Wszystkich! Możecie mi powiedzieć jak przechowujecie swoje odznaczenia? Powiem szczerz że to nie mój "konik" i mam tylko parę sztuk które mieszczą się w kuferku Leuchtturm ale szukam też innych rozwiązań a wiem że koledzy z forum posiadają spore kolekcje - więc proszę podzielcie się informacją jak je przechowywać
Zaraz pewnie się dowiem że w kartonach po butach albo innych większych opakowaniach zbiorczych
Ja sam część odznaczeń trzymam w gablocie, wizualnie jest super. Jednak jeśli chodzi o starsze odznaczenia to szkoda mi wstążek.
Do starszych odznaczeń wykorzystuję drewniany kuferek z paletami. Kupiłem na allegro od Marcia czy jakoś tak. Jednak słyszałem że kufry Leuchtturm są najlepsze w tej branży.
Widziałem kiedyś na jednym forum jak ktoś wrzucał Odznaki za rany i Żelazne Krzyże znajdujące się na tacach/paletach. Pięknie się prezentowały. Gdyby ktoś z Państwa kojarzył zdjęcia to proszę o wskazanie namiarów na te palety ze wskazaniem wielkości.
Jakiś czas temu zainteresował mnie temat mebli dla kolekcjonerów na numizmaty. Ładnie się prezentują, robione na zamówienie. Można dopasować pod siebie, ale wiadomo co kto lubi.
Moim zdaniem najgorsza możliwość przechowywania odznaczeń to klasery.
Ja właśnie posiadam do odznaczeń taki kuferk Leuchtturm i jestem bardzo zadowolony. Nieśmiertelniki trzymam w klaserach ponieważ jest ich trochę aczkolwiek zrobiłem specjalne plansze i szafkę lecz niestety za dużo mejsca zajmują przez to są w klaserach. Soldbuchy też są w segregatorach i skrzyneczkach aczkolwiek chciałbym je jakoś wyeksponować i myślę nad czymś specjalnym ale potrzebuję dużą ścianę
Ja trzymam w takich kuferkach ( jeden na kasety drugi z paletami) Leuchtturm. Sporo się mieści, leżą bezpiecznie,jak chcę pooglądać to łatwo dostępne i poukładane.
Zawartość dostępna tylko dla zarejestrowanych użytkowników forum.
Kutrus1 pisze: ↑14 sty 2024, 19:42
Ja trzymam w takich kuferkach ( jeden na kasety drugi z paletami) Leuchtturm. Sporo się mieści, leżą bezpiecznie,jak chcę pooglądać to łatwo dostępne i poukładane.
Czy mógłbym prosić wymiary lub namiar na te kasety(wszystkie)? Głównie chodzi mi o miejsca na odznaczenia.
Dziękuję za informację. Właśnie zastanawiałem się jaki otwory mają. Te z 50 x 50 są super. Szkoda tylko że te Krzyże Zasługi Wojennej się nie zmieszczą, ale dla pozostałych dobre. Dziękuję
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum.
Redakcja „Forum-Militaria” nie ponosi odpowiedzialności za treść wyrażanych opinii oraz poglądy ich autorów.